Biljardi – Let’s do billiards (W. Shakespeare)

Biljardi

Jo 1400 -luvulla pelattiin biljardia tai ainakin sen tapaista peliä kepeillä ja palloilla. Ensimmäinen sisällä sijaitseva biljardipöytä oli 1600 -luvulla vaikuttaneella kuningas Ludvig XIV:llä, joka mainitaankin tietolähteissä yhtenä pelin aktiivisena kehittäjänä. Peli sai sen myötä suosiota nimenomaan aateliston keskuudessa ja lajilla on ollutkin lukuisia kuuluisia harrastajia kautta historian kuten Mozart, Marie Antoinette, Napoleon, Abraham Lincoln ja George Washington.

Biljardi on pallopeli, jota pelataan yleisimmin suorakulmion muotoisella pöydällä. Pöytä on kankaalla, eli veralla päällystetty. Pöydän alareunassa on kuusi pussia, kulmissa ja molemmin puolin keskellä, ja pelistä riippuen palloja pelataan yleensä pusseihin kepillä (eli kööllä) lyöden.

Biljardi on suosittu kilpailulaji ympäri maailman, ja kisoja järjestetään etenkin snookerissa, karassa ja poolissa MM -tasolla asti. Maailmalla biljardia pelataan ammattilaistasolla esimerkiksi Iso-Britanniassa, Kanadassa, Australiassa sekä Irlannissa) ja turnausten palkkiot ovat kovia.

Suomessa lajia hallinnoi ja kisoja järjestää Suomen Biljardiliitto ry. Suomessa järjestetään SM -kisojen lisäksi mm. Kaisan MM -kilpailuja sekä pyörätuolibiljardin MM -kisoja.

Biljardin eri muotoja

Kaisa

Kaisa tai Karoliina on lähinnä Suomessa ja Venäjällä pelattava biljardipeli. Siinä molemmilla pelaajilla on oma lyöntipallo, ja muuten palloja on viisi. Eli yksi keltainen pallo kaisa, punaisia palloja kaksi sekä pelaajien valkoiset pallot. Pelissä kerätään pisteitä 60 pisteeseen saakka pistetaulukon mukaisesti, pyritään saamaan kosketuksia muihin palloihin sekä pussittamaan mahdollisimman monia palloja.

Snooker

Snooker on suosittu peli etenkin ammattilaisten joukossa, ja siinä pelataan 21 pallolla (15 punaista ja kuusi värillistä), joita yritetään pussittaa mahdollisimman suuren pistemäärän saamiseksi. Eriä pelataan sovittu määrä, ja kunkin voittaja on eniten pisteitä pelannut pelaaja. Snooker -ammattilaisten pelejä televisioidaan maailmanlaajuisesti.

Pool eli kasipallo, ysipallo, kymppipallo, straight pool ja killeri

Poolin peleissä pelataan yleensä 16 pallolla, eli valkoisen lisäksi 15 numeroidulla pallolla.

-kasipallossa toinen pelaajista pussittaa raidallisia palloja ja toinen yksivärisiä. Lopuksi pussitetaan kasipallo

-straight pool eli 14.1 -pelissä ei pallojen numerojärjestyksellä ole merkitystä, vaan pelissä pelataan pallot pussittamalla ennalta sovitun pistemäärän edestä

-killeri sopii parhaiten useamman pelaajan peliksi, jossa pallojen pussitusjärjestys päätetään korttipakasta kullekin viisi korttia arpomalla. Kortteja ei näytetään muille pelaajille. Tavoitteena on saada kaikki omia kortteja vastaavat pallot pussiin, joko itse tai muiden pussittamana. Voittaja on se kenen pallot on ensin pussitettu

-ysipallossa pelataan vain yhdeksällä pallolla, ja molemmat pelaajat pelaavat samoja palloja. Tarkoituksena on saada pallo nro 9 pussiin, kuitenkin siten että lyönnillä on osuttava pienimpään pöydällä olevaan palloon

-kymppipallo on samantyylinen kuin ysipallo, paitsi palloja on kymmenen, ja pelatessa on osuttava aina toiseen palloon pussitettaessa

Kara ja englantilainen biljardi

Karassa pelataan pussittomalla biljardipöydällä. Siinä tarkoituksena on saada osumia muihin palloihin. Englantilaisessa biljardissa puolestaan pelataan sekä osumia tekemällä sekä palloja pussittamalla kuten karassa.