Darts ja ammattilaisura

Tikkapeli

Darts on alkujaan Iso-Britanniasta lähtöisin olevan tikkapelin muoto. Tikkapelit saivat luultavasti alkunsa pubista, jossa jousipyssyjä kantavat miehet päättivät ajankulukseen lyhentää nuoliaan heitettäväksi maalitauluun yhdellä kädellä, vaikkapa tynnyriin. Sen korkki oli sopiva keskipiste, ja mitä lähemmäs keskipistettä sitä enemmän pisteitä.

Darts erottui muista tikkapeleistä omaksi pelikseen Yhdysvalloissa 1800 -luvulla, jossa sitä alkoivat kehitellä hiilikaivosten työmiehet Pennsylvaniassa sekä New Jerseyssä. Maailmansotien aikana dartsin suosio kasvoi amerikkalaisten sotilaiden myötä suosituksi vapaa-ajan vieton peliksi ja majoituspaikkojen omistajat alkoivat järjestämään darts -kilpailuja sekä liigoja.

1900 -luvun loppupuolella alkoivat säännöt ja välineet muotoutumaan kansainvälisiksi standardeiksi ja myös kaupallisuus tuli mukaan peliin. Kansainvälisiä kilpailuja alettiin järjestämään ja lajissa alkoi nousta suuria nimiä yleisön tietoisuuteen.

Darts

501 on yleisin dartsin peleistä, eli siinä vähennetään 501 aloituspisteestä heitoista tullut pistemäärä tavoitteena saada pisteet tasan nollaan. Yli ei voi mennä, siinä tapauksessa jäädään edellisiin pisteisiin. Lisäksi viimeinen tikka tulee saada osumaan häränsilmään tai tuplaan. Tavoitteena on käyttää tikkoja mahdollisimman vähän, jotta peli saataisiin poikki. Kaikkein pienin määrä tikkoja on 9, jolla tämä onnistuu.

Dartsista on monia eri variaatioita ja harjoituspelimuotoja, ja tikkaa voidaan heittää sekä perinteiseen tauluun että elektroniseen tauluun. Dartsissa voi myös pelata pelejä Internetissä tai vaikkapa kännykällä.

Nykyisin darts on erityisen suosittu peli Yhdysvaltojen lisäksi Iso-Britanniassa, Alankomaissa sekä Pohjoismaissa. Lajin tärkeimmät liitot maailmalla ovat lajin kattojärjestö World Darts Federation (WDF), ammattilaisten liitto Professional Darts Corporation (PDC) sekä englannin kattojärjestö British Darts Organisation (BDO). Suomessa toimiva Suomen Dartsliitto on WDF:n jäsenjärjestö.

Ammattilaisuus

Dartsin ammattilainen John Lowe onnistui ensimmäisenä vuonna 1984 televisioidussa kilpailussa heittämään pelin poikki yhdeksällä tikalla. Vuodesta 1966 dartsia heittänyt Lowe nettosi palkinnoksi kilpailusta 102 000 puntaa. Hän oli 70- ja 80 -luvuilla menestyksekkäin ja tunnetuin dartsin ammattilainen.

Phil Taylor oli puolestaan 90- ja 2000 -lukujen menestyksekkäin heittäjä, ja hän onnistui pelaamaan pelin 9 tikalla poikki useita kertoja. Taylorin kilpailuansiot ylittivät yli miljoona puntaa hänen omien sanojensa mukaan.

Tämän päivän kovia dartsin ammattilaisia maailmalla ja rankinglistojen kärkinimiä ovat mm. Scott Mitchell, Larius Labanauskas, Alan Norris, James Wilson. Dartsin kolme vahvaa järjestöä ylläpitävät omia rankinglistoja, joten niiden arvosteluperusteista johtuen rankingjärjestykset voivat hieman vaihdella.

Darts Suomessa

Suomessa on vaikeaa tai jopa mahdotonta olla dartsissa ammattilainen taloudellisten seikkojen vuoksi, sillä palkintosummat ovat pieniä verrattuna esimerkiksi Englantiin. Esimerkiksi miesten mestaruussarjassa runkosarjan voittajaseura saa 1200 €, ja play-offseissa 2400€. Naisten sarjoissa palkkiot ovat vielä pienemmät. Suomen tärkeimmät kisat dartsissa ovat Finnish Open, SM -Tours sekä Scandinavian Tour ja PDF Masters.

Suomalaisia kovia nimiä dartsissa ovat mm. Ulf Ceder, Pauli Finnilä, Marko Kantele, Tatu Pehkonen, Veijo Viinikka sekä Kim Viljanen. Naisten puolelta taitavia pelaajia ovat mm. Kaisu Rekinen, Lumi Silvan sekä Kirsi Viinikainen.