Höntsyfutis: ammattilaisamatöörien hupia

Vaikka suomalaiseen silmään se ei niinkään pistäisi, on jalkapallo siitä huolimatta maailman suosituin urheilulaji: arviolta 3,5 miljardia ihmistä eli puolet koko planeetan väestöstä seuraa jalkapalloa enemmän tai vähemmän säännöllisesti. Jääkiekkomaissa, kuten Suomessa, tämä saattaa jäädä huomaamatta.

Amatöörijalkapallo on kuitenkin hyvin suosittua myös Suomessa. Jalkapallon säännöt ovat nimittäin melko yksiselitteiset ja käytännössä kaikki suomalaiset ovat pelanneet jalkapalloa enemmän tai vähemmän viimeistään koulussa. Tässä artikkelissa kerrommekin hieman tarkemmin höntsyfutiksesta.

Amatööri ei tarkoita huonoa

Monilla on sellainen vääristynyt kuva, että amatöörijoukkueet ovat lähtökohtaisesti huonoja. Näin ei suinkaan ole, vaan höntsyjoukkueilla on usein eri motiivi pelata verrattuna ammattilaisjalkapalloilijoihin: terveyden ylläpitäminen, yhdessä tekeminen tai ihan vain rakkaus lajiin. Monet höntsyjoukkueet harjoittelevat säännöllisesti ja pelaavat toisiaan vastaan. Isoimmissa kaupungeissa joukkueilla voi olla jopa oma tukiyhdistys ja sponsoreita, mitkä mielletään usein jo vähän ammattimaisemman pelaamisen piirteiksi.

Amatöörienkin keskuudessa voi olla myös muita ammattimaisia piirteitä. Yhä useammin on mahdollista esimerkiksi lyödä vetoa paikallisen höntsytiiminsä puolesta. Monet alan toimijat, kuten Unibet TV Live Streaming, ovat havahtuneet tähän ja pyrkineet tuomaan jalkapalloa veikkaajien tietouteen myös ei-niin-vakavassa mielessä.

Miten pääsee mukaan?

Höntsyjoukkueita syntyy usein puolivahingossa, kun jonkinsortin porukka päättää, että he haluavat pelata jalkapalloa. Tällaisia joukkueita syntyy vaikkapa työpaikalla, jossa on tullut kahvitauolla keskusteltua siitä, miten lisätä liikuntaa omassa elämässään pitkän istumisen jälkeen. Myös opiskelijapiireissä on paljon höntsyfutista ja erilaisten järjestöjen liikuntavastaavat pyrkivät usein järjestämään nimenomaan höntsyjoukkueita. Näissä piireissä meno ei todellakaan ole mistään ammattimaisesta päästä, vaan mukaan pääse melko nopeasti.

Myös muut viralliset ja vähän epävirallisemmatkin yhteisöt voivat laittaa pystyyn oman höntsyfutisjoukkueensa. Pienemmillä paikkakunnilla seurakunnat ovat hyvä paikka aloittaa etsinnät, sillä niiltä löytyy usein kentäksi kelpaava paikka ja mahdollisuus mainostaa. Isoimmissa kaupungeissa saattaa joutua kääntelemään vähän yllättävämpiäkin kiviä: esimerkiksi paikallisella baarilla saattaa olla asiakaskunnasta koostuva höntsyjoukkue.

Oli miten oli, amatöörijalkapallon luonteeseen kuuluu se, että pelaajien lähtötaso tai tavoitteetkaan eivät ole kovin korkealla. Peleihin tullaan nauttimaan jalkapallosta ja ystävien seurasta ja kuntokin kohenee kuin itsestään. Vielä hyvä puoli on, että osallistumalla urheilulajiin huomaamattaan sisäistää säännöt, mikä avaa pelin uudella tavalla seurattavaksi ja unibet euro 2021 onkin entistä nautinnollisempi seurata muiden jalkapallosta innostuneiden kanssa.