Koripallo – pelaa istuen, seisten tai kadulla

Historian havinaa

Kanadalainen opettaja James Naismith kehitteli vuonna 1891 koripallon oppilailleen talvella pelattavaksi urheilulajiksi. Idean hän otti lapsuudessaan pelatusta pelistä duck on a rock. Koripallon koreina toimivat aluksi luumukorit jotka naulattiin korkealle seinälle jotta voiman sijaan tarvittaisiin nimenomaan taitoa saada pallo koriin. Sääntöjä oli kolmetoista.

Naismith oli mukana paikallisessa NMKY:ssä, ja jo seuraavana vuonna pelin säännöt kirjattiin ylös ja se alkoi levitä vauhdilla eri puolille NMKY:n verkostojen kautta. Noin kymmenen vuotta pelin kehittämisen jälkeen sitä pelattiin jo laajalti myös monissa kouluissa ja urheiluseuroissa.

Suomeen koripallo saatiin NMKY:ssä nuorisosihteerinä ja myöhemmin myös toiminnanjohtajana toimivan Vilho Nuorevan toimesta 1920 -luvun lopussa. Samoihin aikoihin perustettiin myös Kansainvälinen Koripalloliitto (Federation Internationale de Basketball Amateur, FIBA). FIBA:n tarkoituksena oli aluksi järjestää pelejä vain harrastajapelaajille, ei ammattilaisille. Vasta 19. vuosisadan loppupuolella sääntöjä muutettiin ja ammattilaisten sekä amatöörien erottelu lopetettiin. Nykyisin FIBA määrittelee koripallon kansainvälisen säännöstön, sekä toimii kansainvälisten pelaajasiirtojen hyväksyjänä ja myös valvoo kansainvälistä tuomarointia. Eri maita on jäseninä yli 200.

Koripallo on olympialaji, ja ensimmäisen kerran siinä pelattiin miesten olympiamitaleista Berliinin olympialaisissa vuonna 1936. Naisten olympiakoripalloa on pelattu vuodesta 1976, ensimmäisenä Montrealin olympialaisissa.

Koripallo

Suomessa koripallon kattojärjestö on Suomen Koripalloliitto, ja meillä pelattavan pääsarjan nimi on Korisliiga. Jäsenseuroja on noin 250. Suomen Koripalloliitto edustaa seurojaan FIBA:ssa ja on myös Suomen Olympiakomitea ry:n jäsen.

Suomessa koripallon sarjoja pelataan seuraavasti:

-korisliiga

-Koripallon I – IV -divisioonat

-naisten SM -sarja

-naisten I -divisioona

-pyörätuolikoripallon SM -sarja.

Kansainvälisiä kisoja ovat EM- ja MM -kisat. Eri mailla on omia liigoja, joista Yhdysvaltojen NBA on kansainvälisesti lajin tunnetuin ja kovatasoisin liiga. Euroopassa pelataan Euroliigaa.

Suomalaisista kansainvälisesti menestyneimpiä koripalloilijoita ovat NBA:ssa pelanneet Hanno Möttölä sekä Lauri Markkanen. Euroliigassa ovat pelanneet Petteri Koponen, Teemu Rannikko, Jukka Matinen, Sasu Salin sekä Emir Sulejmanovic.

Koripalloa pääsee harrastamaan esimerkiksi noin 250 Suomen Koripalloliiton jäsenseurassa, joita on ainakin kaikilla suuremmilla paikkakunnilla. Koripallo on välineiltään edullinen harrastus. Mm. NMKY on paikka, jossa koripallon harrastamiseen pääsee helposti ja edullisesti sisään ja NMKY:n seuroja on niinikään suuremmilla paikkakunnilla. Harrastuksen hinta joissain seuroissa voi olla yllättävänkin korkea, eli kausimaksuissa puhutaan sadoista, jopa tuhansista euroista. Samoin kilpailumatkoihin kuluu rahaa. Monesti nuoren harrastamisen kuluja katetaan kuitenkin aktiivisella seuratoiminnalla ja yhteisellä varainkeruutyöllä jossa on usein koko perhe mukana.

Pyörätuolikoripallo

Melko pienin sääntömuutoksin on koripallosta saatu vammaisurheilijoille ja kaikille muillekin kiinnostuneille sopiva sopiva pyörätuolikoripallo, joka sekin on olympialaji. Vammaisuus ei siis ole edellytys lajin harrastamiselle. Pyörätuolikoripallossa pelataan ketterillä peliin soveltuvilla pyörätuoleilla istuen. Pelaajat pisteytetään vamman mukaisesti jotta pelissä mahdolliset toiminnalliset erot tasoittuvat, täysin vammaton pelaaja saa pistemärään 4,5 ja arvo nousee siitä ylöspäin vamman laajuuden mukaan. Eli peliin voi osallistua kuka tahansa, myös vammaton. Muuten pelissä on samat säännöt, korkeudet, kentän mitat sekä peliajat kuin tavallisessa koripallossa. Eroja on pallon kuljettamisessa ja pyörätuoleilla otettavissa kontakteissa.

Ainakin Turussa, Tampereella, Porissa, Lahdessa sekä pääkaupunkiseudulla pystyy harrastamaan pyörätuolikoripalloa.

Katukoripallo

Katukoripallo on koripallon ulkona, pihoilla ja kaduilla, pelattava muoto, jossa sääntöjen tulkitseminen ei ole niin tarkkaa kun varsinaisessa koripallossa ja peli on muutenkin vapaampaa. Monesti se on myös kovakouraisempaa kuin peruskoripallo tuomareineen ja tarkkoine kuljetus- ja taklaussääntöineen.

Yhdysvalloissa on viime vuosina myös katukoripallosta haluttu tietoisesti luoda omaa lajia. Siinä pelaajat varsinaisten koripalloliigojen ulkopuolelta tekevät näytösluonteisia kiertueita ja esittelevät monipuolisia taitojaan yleisölle. Katukoripallon kaupallisemmassa muodossa pelejä pelataan myös sisätiloissa mutta edelleen vapaammin säännöin.