Lentopallo ja sen monet muodot

Lentopallon on kehittänyt NMKY:ssä toiminut yhdysvaltalainen liikunnanohjaaja William Morgan vuonna 1895. Vuonna 1914 tämä suosittu palloilulaji saapui Eurooppaan ja Suomeen laji tuli vuonna 1920 nuorisopastori Heimer Virkkusen mukana. Ensimmäisiä pelejä pelattiin Helsingissä seurakunnan leirikeskuksessa. Aluksi lentopalloa kutsuttiin meillä kaaripalloksi.

Lentopallo on laajasti levinnyt laji, ja siitä on olemassa myös mielenkiintoisia muunnoksia kuten vammaisillekin sopiva istumalentopallo, ja ulkona pelattavat beach volley sekä suolentopallo. Näissä kussakin on omat erityispiirteensä ja lentopallosta löytyykin varmasti jokaiselle kiinnostuneelle sopiva lajimuoto. Lentopalloa pelataan paljon myös junioritasolla, veteraanitasolla sekä puulaakisarjassa.

Perinteinen lentopallo

Lentopallo on kuusihenkisten joukkueiden muodostama sisäpeli, jossa palloa lyödään verkon yli puolelta toiselle. Virallisesti pelikenttä on 9 x 9 metrin kokoinen ja se jaetaan puoliksi verkolla. Verkon korkeus on miesten pelissä 243 cm ja naisten 224 cm. Palloa syötellään puolelta toiselle pyrkimyksenä lyödä pallo vastapuolen kenttään, tai ulos alueelta, siten että vastapuolen pelaaja koskettaa palloa viimeiseksi. Pallo saa viipyä kummallakin puolella vuorollaan korkeintaan kolmen kosketuksen ajan. Voittanut joukkue saa pisteen ja syöttövuoron. Ensimmäisenä 25 pistettä saanut joukkue voittaa pelin.

Vuonna 1959 perustettu Suomen Lentopalloliitto on lajin kattojärjestö Suomessa, ja sen alaisuuteen kuuluu nelisensataa jäsenseuraa. Rekisteröityjä pelaajia on noin 11 500. Lentopalloa pelataan Suomessa korkeimmalla tasolla Lentopallon Mestaruusliigassa (entinen SM -liiga). Mestaruusliigassa pelaa vuosittain yhdeksän joukkuetta sekä miesten että naisten sarjoissa. Viime vuosina miesten sarjaa on hallinnut vahvasti Vammalan lentopallo sekä Kokkolan Tiikerit vuorotellen. Naisten sarjassa puolestaan HPK Naiset ja LPK Viesti Salo ovat vuorotelleet sarjan voittajan tittelistä.

Kansainvälisesti lentopalloa pelataan EM- ja MM-sarjoissa, maailmancupissa ja maailmanliigassa, ja se on ollut olympialaji vuoden 1964 Tokion olympiakisoista saakka. Vahvoja lentopallomaita ovat Venäjä, Brasilia, Yhdysvallat sekä Serbia sekä Kiina. Suomen maajoukkue on pärjännyt maailmalla MM -kilpailuiden yhdeksänteen sijaan saakka.

Istumalentopallo

Istumalentopallo on vammaisurheilulaji, joka on kehitelty lentopallosta. Siinä pelataan kentällä istuen, ja pelata voivat osallistua normipelaajien lisäksi myös alaraajavammaiset. Kentän koko on 10 x 6 metriä, ja verkko on miehillä 115 cm korkeudessa, naisilla 105cm korkeudessa. Istumalentopallon säännöt ovat muuten oikeastaan aivan samat kuin tavallisessakin lentopallossa.

Istumalentopallossa on myös kansallisia ja kansainvälisiä SM-, EM- ja MM -sarjoja ja se on ollut paralympialaji miehillä vuodesta 1980 asti, ja naisilla vuodesta 2004 asti. Suomessa lajia voivat pelata SM -tasolla asti myös täysin vammattomat henkilöt.

Rantalentopallo

Rantalentopallo on 1920 -luvulla kehitelty alunperin ulkona hiekkakentällä pelattava lentopallon muunnos. Nykyisin Suomesta löytyy peliä varten myös omia sisähalleja. Pelikentän koko on 8 x 8 metriä, ja verkon korkeudet miehillä 243 cm ja naisilla 224 cm. Pelaajia on kummassakin joukkueessa kaksi. Peliä pelataan 21 pisteeseen saakka.

Suomeen rantalentopallo rantautui 1980 -luvulla, ja pelikaudella järjestetään lukuisia pelitapahtumia ympäri maan. Suomessa rantalentopallolla on myös oma SM -sarjansa, ja suomalaiset ovat pärjänneet pelissä myös kansainvälisesti.

Suolentopallo

Suolentopallo on Suomessa kehitelty lentopallon muunnos, jossa lentopalloa pelataan sananmukaisesti turvesuolla. Se on fyysisesti raskas laji juuri maasto-olosuhteista johtuen. Suolentopallon on kehitellyt vuonna 2002 Risto Tarkiainen, ja hän sai lajiin idean suopotkupallosta joka on myös kansallinen lajimme. Suolentopalloa pelataan Suomen lisäksi toistaiseksi vain Virossa ja Venäjällä.

Kentän koko on suolentopallossa 7 x 15 metriä, ja verkon korkeus on kymmenen senttiä normikorkeuksia matalammalla. Eriä pelataan 20 pisteeseen saakka ja kentän puolia vaihdetaan puolivälissä peliä. Kentällä on neljä pelaajaa per joukkue. Kenttiä kastellaan tarpeen mukaan jotta ne pysyvät sopivan upottavina, ja turvesuolla tupakointi ei ole sallittua tulipalovaaran vuoksi.

Lajissa on omat SM-, EM- ja MM-kisansa, jotka kaikki järjestetään Suomessa Haukivuoren Rajasuolla. Myös yrityksille on oma business -sarjansa. Suolentopalloturnausten ympärille on yleensä rakennettu suuri ja monipuolinen viihdyttävä yleisötapahtuma.